woensdag 4 mei 2016

Met een dankbaar hart ...

Pater A. Schreurs over de Montfortdag van 1984. Het zaad voor inspraak en participatie van leerlingen werd toen al gezaaid. 

Over de voorbije Montfortdag is heel wat te vertellen, maar ik meen dat na die dag het gevoelen van dankbaarheid in ons allen het sterkst aanwezig was.

Na een vrij lange voorbereiding en een behoorlijk zonnige paasvakantie, was het net alsof die dag toch nog onverwacht daar was.

In de voorafgaande dagen keken we naar de lucht en luisterden we naar de weersvoorspellingen. Het leek niet zo bijster goed te worden, en zelfs op de morgen van het feest bleef de hemel maar erg duister. Maar dan gebeurde het, een prachtige dag begon. De zon was er, maar ook de vele ouders en leerlingen kwamen van alle kanten toe. Het werd zeer druk in de keuken en in de refter voor een versterkt oudercomité en keukenpersoneel. De verkopers van bonnetjes voor cafetaria, bar, luchtkasteel, ballentent tot hindernissenkoers toe en nog andere activiteiten, zagen hun rol bonnetjes kleiner worden. Had de demonstratie voor telegeleide bootjes veel bekijks, het overzetvlotje van de KSA zorgde gratis voor veel prettige kindergezichtjes. Het mooie weer verhinderde waarschijnlijk een grote toeloop in de lokalen voor de expositie van Technologie, Plastische Opvoeding, Boekenbeurs en documentatie over de Provence. Verwonderlijk zelfs vonden betrekkelijk weinig kinderen de weg naar de poppenkastvertoning. Of gaven zij de voorkeur aan springend dansen in het luchtkasteel?
Na een verzorgd optreden van enkele leerlingen in de aula met een muzikaal nummertje en een korte revue, of met een sportdemonstratie op het voetbalveld, trok het pasgeboren trommelkorps met een stapvast ritme voor de tweede maal over de speelplaats. Intussen brak de tijd aan voor de plechtige Eucharistieviering. Het was er stemmig en zeer verblijdend, dat naast de vaste medewerkers van dirigent, predikant en celebranten, er nu ook leerlingen waren, die met hun zang en muziek een feestindruk gaven.
Na de Eucharistieviering eindigde voor sommigen de Montfortdag, maar een hele groep bleef voor het toneel. Ofschoon het geen beroepsspelers zijn en de mogelijkheid tot oefenen zeer beperkt was, hebben ze dat toch goed gedaan. De opvoering was de titel van het toneelstuk waard : “Aanbevolen”. Zowel de leerlingen uit de Vijfdes, als leerkracht en studiemeester verdienden het applaus.

Het abdissenhuis van Vrouwenpark (bron: www.delcampe.be)

 Na het toneel vonden nog late nablijvers een onderkomen in de bar, waar iedereen zijn voldoening uitsprak over het goede verloop, terwijl de laatste taarten gelikwideerd werden.  Opvallend was dat bijna iedereen opgetogen was over de positieve bijdrage van onze leerlingen en over hun talrijke opkomst, daar zij voor de eerste keer daarover vrij konden beslissen.

Wellicht waren er ook tekorten op die dag, maar met een zeer dankbaar hart zal ik deze dag blijven gedenken.

zondag 1 mei 2016

Bladzijde omgedraaid

Omdat het dit jaar 30 jaar geleden is dat we afgezwaaid zijn uit het Montfortcollege, zijn we met een achttal klasgenoten de boel nog eens gaan inspecteren. We hebben van Yves T. zowat de moeder der rondleidingen gekregen. 3 uur hebben we besteed aan het uitkammen van de hoekjes en kantjes van het college. Enkele kwieke afzwaaiers van 1963 waren er ook bij. Hun herinneringen waren bijzonder interessant! De kers op de taart was het bezoek aan de kloostervleugel waar we nooit eerder een voet hebben gezet. Vooral de benedenverdieping is een aardig stukje patrimonium! Daaraan zie je nog dat het pand ooit een kasteel geweest is. Het ruikt er overal naar vergane glorie. De laatste 2 broeders zullen er kortelings noodgedwongen moeten uittrekken omdat de vleugel overgenomen wordt door de nog steeds expanderende school. Ongeveer 860 leerlingen zitten er nu en voor de schoolinfrastructuur is sinds 1985 nog niets bijgebouwd. De school kenmerkt zich door een grote leerlingeninspraak; iets wat in onze tijd nog uitgevonden moest worden. Ik heb de indruk dat ze daar goed bezig zijn. Het sombere weer op de Montfortdag van 2016 en de muffe stoffering in het kloosterpand hebben nu echt wel duidelijk gemaakt dat er een hoofdstuk definitief afgesloten is. En daar is niets mis mee. Zolang de naam van het college maar blijft verwijzen naar de verre roots. 
Plafond in salon van kloostervleugel